Tips om plot og historiefortælling
Tips om plot og historiefortælling

 

Advarsel: Det her kommer til at lyde helt pande-klaskende-banalt.

Men tro mig!

Det ER vigtigt!

Før man skal lave en tegneserie, så skal man skrive historien FØR man går igang med at smide paneler, bobler og streger til højre og venstre. 🙄

Verden bugner sikkert med halvfærdige tegneserier, som aldrig kommer til at møde læsere, fordi skaberene ikke tog sig tid til at skrive historien FØR tegnearbejdet gik igang.

Min erfaring er, at skrivearbejdet og opbygningen af historien er overaskende spændende. Og jeg har i årevis dykket ned i plotmodeller, tips og tricks til hvordan, man strikker en historie sammen.

Det vigtigste jeg har lært om historiefortælling kommer her:

Det er en myte, at en nærmest guddommelig inspiration kommer til dig, så snart du sætter dig ved tastaturen og får dine fingre til at danse og udspyde episke historier.

Man kommer langt med træning og øvelse, men de langt de fleste historier følger strukturer eller plotmodeller.

Dem findes der mange af – og jeg vil ikke dykke ned i dem alle (for jeg har heller ikke styr på dem!)
I det hele taget er jeg stadig under oplæring, men de modeller, jeg holder mig til er den gode gamle berettermodel og tre-aktsstrukturen.

Kort fortalt, hvis du bygger din historie op omkring en begyndelse, midte og afslutning, så er du allerede LANGT og har fået meget forærende. Faktisk anbefaler nogen at begynde med slutningen, fordi hvis du ikke har en slutning, så kan du ikke bygge resten af historien op.
Hvis du så samtidig rammer de plot-anslag, der ligger i berettermodellen, så er du endnu længere.

Som nævnt, er jeg selv stadig i den spirende fase, men jeg synes, det er enormt sjovt at brygge en historie sammen ud fra modeller, og det er SÅ meget nemmere end at skulle finde den guddommelige inspiration og selv finde på den perfekte og unikke historie (lad os bare være ærlige, den kommer nok ikke…)

 

Tørstig efter flere plotstrukturer?

Her er lidt links, du kan slubre i dig:

Vil du høre mere om historieskrivning?

 

Hav det godt så længe, min ven.

/Niels Hovmand-Hansen
Tegneserieskaber og illustrator – Stregfabrikken